divendres, 4 de desembre del 2009

7. Els sistemes morfoclimàtics

*Els sistemes morfoclimàtics són associacions entre climes i modelats del relleu.

Els tipus de clima depenen de factors com ara la latitud, l'altitud, l'abundància i la distribució de les precipitacions o el règim de les temperatures. Els diversos tipus de climes del planeta són:


- Climes Àrids o Càlids
- Climes Intertropicals
- Climes temperats
- Climes glacials i periglacials


SISTEMA DE ZONES ÀRIDES
Són zones on hi falta l'aigua (desèrtic) i zones d'estepa (subdesèrtic). Es caracteritza per la manca d'aigua superficial, per la qual cosa el vent és el principal agent modelador del terreny. Hi distingim dos dominis:
  • Domini desèrtic: Són zones en les quals la precipitació anual no supera els 200mm. No hi ha gaire variació estacional, però si que hi ha una notable diferència de temperatura entre el dia i la nit.

    Amb aquest procés es generen dos tipus de deformacions:
    Regs: També anomenats camps de pedres són els llocs on s'han produït degradacions de les roques molt bruscos.
    Ergs: També anomenats camps de dunes són llocs on la sorra ha estat dipositada pel vent.



















  • Domini Subdesèrtic: Són zones on les precipitacions són escasses i concentrades en unes èpoques molt concretes i el terreny té poca vegetació. El paisatge típic d'aquest domini són els xaragalls.











SISTEMA DE ZONES INTERTROPICALS
Zones properes a l'equador entre els dos tròpics, i es caracteritzen per temperatures elevades i precipitacions abundants. Es distingeixen el domini selva (precipitacions abundats durant tot l'any) i el domini sabana (precipitacions abundants, però amb una estació seca).

  • Domini de selva: La característica principal és la elevada humitat i també l'excés vegetació.
    Altres processos habituals són les esllavissades i els corriments de terres, que són provocats per les precipitacions.













  • Domini de sabana: El seu desenvolupament vegetal està molt condicionat a l'estació seca que és molt forta. L'acció dels rius i la poca precipitació erosiona fàcilment el terra i crea planures amb escassa vegetació.











SISTEMA DE ZONES TEMPERADES
Aquest sistema es troba en latitud mitjana entre els 20º i 60º. Les temperatures i les precipitacions tenen variacions estacionals, sense arribar a valors extrems. Podem trobar tres dominis:

  • Domini mediterrani: Són zones de clima temperat i sec on les precipitacions es concentren a la primavera i a la tardor, a vegades provocant inundacions. La vegetació natural d'aquest domini és substituïda per altra vegetació que el protegeixen a poca mesura de la erosió.
    Les roques calcàries s'erosionen reduïdament perquè les precipitacions no són constants, per aquest motiu ens podem trobar amb serralades i massissos calcaris.












  • Domini Oceànic: En aquest domini el clima és temperat i humit, i la vegetació abundant. Els rius són els principals agents modeladors del relleu. Les formes més habituals són les valls fluvials i les planures d'inundació.






















  • Domini Continental: Aquest domini és habitual a les zones continentals interiors. Hi ha una gran variació de temperatura entre les estacions fredes i les càlides. La principal forma del relleu són els massissos càrstics de les zones càlides.












SISTEMA DE ZONES GLACIALS I PERIGLACIALS
Es produeixen en zones properes als pols i en zones d'alta muntanya. Les temperatures són molt baixes. Són característics el domini glacial i el domini periglacial.

  • Domini glacial: Són zones que sempre estan cobertes de gel, el seu principal agent geològic. Aquest domini es localitza en zones on les precipitacions són sempre en forma de neu que més tard origina capes de gel. Aquestes característiques produeixen diferents formes: els inlandsis en zones de latituds elevades i glaceres alpines en les serralades molt altes.




















  • Domini Periglacial: Són zones de transició entre els climes glacials i els climes temperats. A causa dels canvis de temperatura i de la fusió i la solidificació de l'aigua del terra s'originen els sòls poligonals.
    Els rius d'aquest domini, durant l'estiu, produeixen les planures periglacials, en les quals es troben llacs i pantans.


1 comentari:

  1. Molt bé, em sembla perfecte, només que potser falta haver consultat més fonts d'informació i haver barrejat una mica per crear el vostre propi text.

    ResponElimina