divendres, 4 de desembre del 2009

4. Tectònica de plaques i formació del relleu

La tectònica de plaques:

La teoria de tectònica de plaques va ser formulada posteriorment a la deriva continental de Wegener, l'any 1968.

Aquesta teoria explica com està estructurada la litosfera i com és la dinàmica de la Terra.
La litosfera és una capa rígida situada entre l'escorça i la part superior del mantell.
Hi ha dos tipus d'escorça:
- La continental: que és la part que forma els continents.
- La oceànica: que és la part que forma els oceans. En l'escorça oceànica s'hi poden troba dorçals oceàniques, que són elevacions submarines sitaudes al centre del oceà. Aquestes dorçals presenten tenen un sot al mig per on hi surt el magma que es diposita als costats i produeix nou sòl oceànic.

La litosfera està situada a la superfície terrestre sobre l'astenosfera. L'astenosfera és la part fluida que hi ha sota la litosfera. Aquesta capa està formada per les cèl·lules convectives. El moviment d'aquestes cèl·lules és convectiu, en forma de circumferència i fa que les plaques litosfèriques que formen la litosfera es moguin.
La litosfera està formada per unes plaques anomenades plaques litosfèriques o tectòniques, que encaixen entre sí i que són les culpables del moviment continental. Aquest moviment és produït per les forces internes de la Terra. Les plaques estan en continu moviment i cada any es mouen uns centímetres entre elles. Les plaques a vegades pateixen deformacions com:

  • Les falles: que són fractures sobre les roques de la superfície de la Terra.



  • Els plecs: que són ondulacions causades per la pressió de les plaques entre elles.



A causa del constant moviment, a vegades xoquen entre sí i originen els següents fenòmens geològics:


  • Terratrèmols

  • Volcans

  • La formació del relleu




La formació del relleu:


El relleu de la Terra mai a sigut ni serà com ara. Els factors geològics externs són els causants d'aquest canvi, com l'erosió, el vent, les precipitacions, etc. Aquest factors són els que causen que el relleu s'erosioni.


El causant principal de la formació del relleu són el xoc de les plaques tectòniques. Aquestes pressionen la superfície de la Terra i fan que es formin les muntanyes, les illes i altres deformacions.



Marges divergents: És quan les plaques s’allunyen una de l’altre i surgeix un material fos formant dorsals centre oceàniques.



Marges convergents: Quan dos plaques s’apropen es desarollen zones de subducció i es formen quan una de les plaques es sobreposa una sobre l’altre. Les zones de subducció es denominan també marges actius, i en ells té lloc una intensa activittat magmàtica amb formació de llargues cadenas de volcans. Com cap de les plaques no es pot enfonsar les dos pugen i es formen serralades.


Marges transformants: Les plaques pasen una al costat de l’altre. Aquest marge serveix d’unió als altres tipus de marges. Als extrems dels marges transformants apareixen zones inactivas.



Bibliografia:

http://www.xtec.es/~nlinan/geomorfo/tema1/tectonic.htm

http://es.wikipedia.org/wiki/Tect%C3%B3nica_de_placas

http://ca.wikipedia.org/wiki/Tect%C3%B2nica_de_plaques

http://www.kalipedia.com/geografia-general/tema/formacion-relieve.html?x=20070417klpgeogra_15.Kes

http://chopo.pntic.mec.es/~ajimen18/GEOGRAFIA3/index.html

http://redescolar.ilce.edu.mx/redescolar/act_permanentes/geografia/deriva%20continental/tectonica/tectonica.htm

http://www.seismo.unr.edu/ftp/pub/louie/class/100/plate-tectonics.html

2 comentaris:

  1. Hola,

    Espero que amplieu més l'article. Si ho feu amb temps podré mirar-mo i ajudar-vos a corregir-lo abans de la vostra exposició.

    ResponElimina
  2. Hola, us explico què falta corregir: cal explicar el mecanisme que fa que es moguin les plaques tectòniques (els moviments convectius de l'astenosfera), també trobo a faltar explicar que la litosfera és la part rígida que compren l'escorça i la part superior del mantell i que l'astenosfera és la part fluida del mantell que hi ha a sota.

    Comenaris sobre la part que expliqueu de la següent manera:
    "A causa del constant moviment, a vegades xoquen entre sí i produeixen deformacions en el relleu com:
    *Terratrèmols
    *Volcans
    *La formació del relleu"
    Un terratrèmol no és una deformació si no un alliberament sobtat d'energia acumulada a la litosfera i que produeix una saccejada i deformacions; el volcans no es pot considerar una deformació si no un fenòmen d'alliberament de materials magmàtics de diversa forma segons la composició del magme i que pot originar construcció i/o deformacions en el relleu. I finalment, la formació del relleu no és una deformació encara que aquest pot contenir deformacions. Pe tot això, candria canviar i "...i produeixen deformacions..." per "...i originen els següents fenòmens geològics..." per exemple.

    També estaria bé explicar la diferència entre escorça continental i escorça oceànica i com són les dorçals oceàniques.

    Per lo demés molt bé.

    ResponElimina